Sunday, October 26, 2014

KLIA2...


1st.. alhamdulillah.. dgn izinNya, dapat jugak sy lalui hari penuh cabaran smalam..

check harga tiket AA, KK-JHB dekat cecah rm200 hari tu.. tu xmasuk teksi/pengangkutan dr Airport Senai ke Parit Raja lg.. huu.. which will cost about rm70-rm120.. jadi, dgn nekadnya, sy pun beli tiket AA KK-KUL (KLIA2) hari tu..only cost rm109 (tiket), rm50 (Airport Coach dr KLIA2-Batu Pahat) & rm2.50 (bas Causeway Link dr Terminal Bas Batu Pahat - Parit Raja).. apakah? skema+detail.. mcm wat assignment Economy Eng. pla..

napa susah2? bknnya jauh beza pun blanja yg sy kena keluarkan.. sbb percaya, stiap kesusahan ada kemudahan, stiap yg buruk ada baik.. life is about journey.. 'kawan' sy cakap, "u just have to face it and facing the challenges is how u learn how to do it"..


if sy xtry, sy xkan tau.. xda pengalaman baru.. sy da pernah pegi KKIA, KKIA Terminal 2, Senai Airport, KLIA, LCCT n latest ialah KLIA2, spanjang dkt 4tahun study sini.. hee..

so how was KLIA2?

bravo~ hehe.. amazed dgn KLIA2.. sgt luas n penat kaki bjalan.. sy xlama sgt di situ.. tapi da pusing2 la.. sy share yg basic ja aa.. asal xsesat saja.. haha.. maaf2~

domestic flight landing (arrival) di level 2.. utk departure di level 3..
yg bestnya jugak, ada aerobridge.. hehe.. xpyh turun tangga kapal gitu.. ala2 naik MAS da.. means kena keluar ikut pintu depan saja la.. pastu, u have to walk a very long distance utk ke main gateway.. sgt2 jauh.. haha.. tapi ada banyak kedai la sepanjang tu.. bleh stop2 dulu.. surau pun ada.. yg baiknya, signboard betul2 membantu..

utk yg ada org jemput, kereta bleh bhenti di depan gateway, level 2.. sama aras dengan tempat arrival tadi.. xperlu naik turun lif/escalator.. utk ERL maaf ya.. sy bagi link sini, bleh check situ.. xberani cakap, sy xnaik yg tu..

utk yg naik bas, kereta sewa, teksi, boleh ke level 1.. transportation hub.. sy naik lif saja.. n lif tu pun canggih jugak oo..luas n byk butang.. sy xtau itu means apa, tp dalam lif di level 2 tu, akan cakap kta di P4.. n tekan P1 akan bawa kta ke transportation hub.. level 1 pun ada surau jugak.. n lagi banyak kerusi dari level 2.. kedai 24 hours pun ada buka.... biar gambar berbicara la aa..

Tempat beli tiket bas, teksi..
Kedai 24 hour di Level 1.. sorry aa.. time ni duduk, malas mo berdiri.. jadi snap jak dengan tiang tu..
Tempat bas.. tiket bleh beli di kaunter dulu.. atau online..
Lif
P1 - tempat naik bas/teksi/kereta sewa

Closer view lift button
Haha..

utk bas sy spatutnya B04 - KLIA2 - Terminal Batu Pahat. but bas ni bhenti depan sikit.. jd if naik bas sini, kenal pasti rupa bas ya.. ada Airport Coach, Airport Liner, Sky Bus, n macam2 lagi.. n bas akan gerak on time.. if  zoom in.. yg blakang tu sbenarnya da paparkan, "Please Leave Now".. haha.. ada kamera atas papan tu.. xtau la if ada org perhatikan atau macam mana.. sebab dr dalam pun sebenarnya ada papan jugak paparkan bas yg da sampai n akan bertolak.. huu.. maaf lagi.. xsempat amik gambar.. time tu nervous, takut tinggal bas.. 1st time kan..

.. dan akan indicate jugak berapa min lagi bas akan jalan.. canggih tul la.. serius yg tu best..

sebenarnya banyak lagi benda best di KLIA2 ni.. tp xingat pla snap.. cthnya ada touch screen LCD utk tgok layout plan, ATM (mcm la tmpt len xda kan), n makan minum pun xsusah cari, ada yg 24 hour jugak.. haha.. security pun ramai.. tp napa macam warga asing aa..? dengar pun macam baru belajar cakap BM.. sy test la cakap BM, "terima kasih", lambat skit baru dia jawab, "sama2.."

oh2.. share 1 more thing.. hardships, pengalaman tu really help mematangkan kita kan.. umpama group Winner YG yg semakin matang n bersahaja dalam stage performance berbanding former Team B member yg masih belum debut lagi.. sbb Winner tu da buat banyak psembahan kan..meet real people, real condition.. atmosphere.. banding dgn former team B yg selalu di studio, agak kekok (even drg senyum tp it looks like they are smiling to a mirror, not audience..) tp 1 day drg pun akan debut mcm Winner.. n kumpul experience mcm Winner jugak.. to be good, it takes time la.. hee.. jap.. yg xtau sorry2 ya~ abaikan.. hehe..

n bawah ni sy share 1 video (lagu+lirik), Color Ring by Winner YG.. lama da buat, utk sendiri2 saja sbenarnya.. tapi utk bagi warna blog ni sy post la jugak..
hee..
video

atas tu lagu sedih skit.. bawah ni will lighten your mood.. hehehe.. 


ok.. tu saja.. ada masa sy tulis lagi.. hee~


0 comments:

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP