Sunday, February 24, 2013

12/13 UTHM Survey Camp Sesi 3

aha.. akhirnya, pas lama xpost..hee..

orait2~ 05 hingga 12 feb lepas, sy ikut survey camp UTHM sesi 3.. survey camp ni wajib utk semua pelajar kejuruteraan awam UTHM, 1kali spanjang tempoh pengajian..camp ni utk praktikkan fieldwork (levelling, traverse, etc) yg kami blajar di u, ke luar..utk survey camp 12/13 ni, dapat wat di Port Dickson Sanctuary (PDS)..entri ni agak panjang...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1st day (05-02)

tunggu bas UTHM di FKAAS..xda lama sangat tunggu, tq pada encik pemandu,
n semua yg terlibat melancarkan perjalanan dari UTHM ke PDS..bas bertolak pukul 8.54 pagi n sampai
pukul 12.58 tghari..y do i remember precisely? hee.. sy text mama time bas mula gerak n sampai
di PDS.. jd kiranya perjalanan ambil masa lebih kurang 4jam..tu pun ada berhenti about 30min, pegi sarapan..

sampai PDS, makan, then pegi dewan utk taklimat awal n penyerahan kunci bilik..pastu pegi bilik, dapat di blok A5, menghadap laut.. lucky~ petang tu jugak pengagihan kumpulan n wat test alat..xtau sesi lain, tapi sesi 3 ni test total station..

tu saja rasanya utk 1st day.. oh2, btw, sy sekumpulan ngan ex-dip, sy sorang jak ex-matrik dlm group tu..
segan sungguh..huhu..lagi, makan dihidang 4times xsalah (xselalu kuar makan, rehat lebih berharga utk sy); sarapan, makan tghri, makan malam n minum malam..
dekat kafe ada kedai jugak, jual makanan ringan, etc..tapi alat tulis xda..hee..n di luar kedai tu ada gerai burger, buka malam ja..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2nd day (06-02)

amik alatan utk wat leveling..leveling ni wat utk tahu aras tanah di point2 berbeza.. xsemua
kump. akan wat leveling, separuh wat leveling, separuh lagi traverse..masa amik alatan dari pkul 7.30-8.00pagi ja a.k.a waktu sarapan..hehe..tapi kalau sarapan terlewat sket xpa, yg penting amik alat dulu..sana, waktu keja dari pkul 8pg-5ptg.. tapi lebih sket pun xpa, asalkan bagi balik alat sebelum pukul 6ptg..kena organize masa sendiri, report kena hantar esoknya sebelum pukul 7malam..

Automatic Level

utk leveling, setiap group dapat kawasan masing2 cthnya utk group sy, dpt TBM1-TBM2, pg TBM1 then TBM2, back to TBM1..sebab salah faham, group saya berjalan kaki dari PDS tu ke TBM1..huhu..yg da pegi (kalau ingat)mungkin terkejut, ''omo, jauhnya diorang jalan''..haha..tapi sesi 2, my friend's group amik reading dari Bench Mark pun jalan kaki jugak, lagi jauh..tapi xla penat sangat, cuma amik masa sket la..
kalau yg dapat kawasan jauh2, ada van UTHM akan bawa ke lokasi tu..dari 1st day lagi da kena mula bersuara pendapat, n share ngan group..which is my weakness..haha..tapi memang macam tu la blajar kan..kena kuar dari comfort zone..

oya,, report semuanya kena tulis tangan, kecuali lukisan AutoCAD macam tu..dari awal, setiap group akan dapat 1 beg keja, dalam tu ada cover utk report2,tape(pita ukur), piket, paku, tukul,etc..yg ni kena simpan sendiri, n bagi balik di akhir keja..tulis report di A4 paper; paper, binding tape, gunting, stapler, pen bawa sendiri..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3rd day (07-02)

wat traverse.. antara tujuan traverse, utk dapat satu sistem titik kawalan yg boleh kena plot ngan tepat atas peta atau plan..setiap group dapat kawasan traverse masing2..group sy dapat kawasan tasik PDS..kalau di u, amik bearing pakai compass kan2? yg sini, bearing da diberi..pada hari yg sama, group sy kena bentang
leveling pada malamnya.. hari ni paling sibuk rasanya.. xmakan tghri n malam.. haha..da ckp, sy lebih suka rehat.. malam tu pla xmakan bcoz nervous, pas perbincangan kump petang, sy stay di bilik.. consequent??..read next...

Prism

Kawasan Traverse kump sy

ada 3malam pembentangan, hari khamis(leveling), jumaat(traverse) n ahad(tacheometry)..setiap group kena bentang 1kali saja, cthnya kami, dapat leveling..bentang leveling saja, tapi report setiap fieldwork tetap kena wat.. utk sesi 3 ni, 2kump bentang serentak, separuh bentang depan dr Mustaffa, En Khairy, n En As'shar.. separuh lagi ngan PM Nawawi n En Hairi..
reminder; wat keja sepenuh jiwa raga.. kena tahu setiap apa yg ditulis dalam slide presentation, sebab semua tu boleh dipersoalkan..bentang bukan macam tu saja..
lepas bentang akan ada sesi soal jawab..atau, boleh juga on the spot kena tanya time bentang..

dalam sesi ni, kami antara 1st bentang.. sebab nervous yg amat+xmakan 1 hari, time bentang n di'attack' prof, there was a moment sy condong 15darjah..tapi xda yg perasan rasanya, it happened so fast n I pretend that nothing happened..hahaha..pengajaran; kena bersedia mental n fizikal masa bentang..malam pas tu jugak, ada taklimat utk tacheometry yg kena wat esoknya..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4th day (08-02)

wat tacheometry.. kawasan sama ngan kawasan traverse yg da wat malam sebelumnya..firstly, kena wat leveling dulu di kawasan sekitar traverse..huu..sy ada mention kan kami dapat kawasan tasik?..jadi macam mana wat leveling di kawasan yg terpisah macam tu?
sebenarnya boleh pakai reciprocal leveling..mm..kan3..

Reciprocal Leveling

malamnya ada pembentangan traverse..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5th day (09-02)

still ngan tacheometry.. hari sebelumnya sempat wat leveling ja.. sebab kena siapkan AutoCAD n report traverse kan.. masa memang agak suntuk utk wat report..kalau di u, biasanya akan dapat masa 1minggu utk siapkan report, tapi situ, dekat 2hari ja, wat keja n report..

tujuan tacheometry ni utk plot features yg ada dalam kawasan keja, mungkin ada pokok, kerusi, n perubahan reduce level di kawasan tu kan..guna TRIMMAP n AutoCAD..utk print
plan traverse n tacheometry, ada bilik printing khas utk survey camp ni dekat ngan bilik penyimpanan alat.. laptop utk wat trimmap n AutoCAD pun provided jugak..

Laptop utk wat TRIMMAP n AutoCAD

keja tacheometry kami lambat sket siap, dari 4 station, kami kena amik 3 rasanya..sebab banyak pokok2 kecil halang sight..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6th day (10-02)

wat setting out..ni first time sy jumpa benda ni, xda pun di kelas geomatik sem lepas..xtau kalau exmatrik fizik/teknikal ada blajar..since sy exmatrik bio, btul2 1st time jumpa..
tapi, sangat best~haha.. walaupun agak mencabar, sebab kami dicadangkan design jeti, dapat kawasan tasik kan..tujuan setting out, utk pastikan point2(bucu) bangunan yg akan dibina ada di coordinate,
atau tempat yg betul..ada point kami yg jatuh di kawasan tasik, jadi point2 tu kena tarik bawa ke darat; offset..

Plan Jeti dalam keja Setting Out

oya, sebelum wat setting out, plan tacheometry mesti da siap.. then kena design bangunan di plan tu.. baru boleh wat setting out.. sebab tu la, walaupun report tacheometry kena hantar malam ke-6, plan kena siap paling lewat malam ke-5..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7th day(11-02)

pagi ada test bertulis.. sebab tu, setiap orang kena bawa kalkulator..tapi calculation simple la..1jam 50 soalan..objektif..

then ada ujian instrument..cara pakai total station, dari dirikan tripod sampai amik bacaan..
5min utk siapkan total station (centering bubble,piket,focusing etc),
2min utk amik bacaan(shoot prism 1,set bearing, shoot prism 2,amik bacaan)..
setiap group akan ada lecturer menyelia, wat simultaneously..plajar 1 dr group 1, akan wat serentak ngan pelajar 1 dr group 2,3,4,5..

Ujian Instrument (Total Station)
* mana sy? renung gambar baik2, tengok tangan yg paling terketar-ketar.. hee..
lebih kurang macam tu la..seriously, terketar2 tangan time wat ni..fikir pasal masa, tepatkan piket, centering bubble, n pastikan lens xblur..
utk kump sy, kmi diselia oleh Dr. Mustaffa.. last2 tu, Dr. demo cara set up total station tu..smooth ja..best..
wish i can do like that...someday..

lepas bersihkan alat2, salah 1nya tripod, rehat kejap.. sy sambung keja siapkan report setting out..petang tu jugak, ada sukaneka.. sesi 1 n 2 yg lepas xda..to be honest, sy xberapa biasa ikut sukaneka..jadi bila ada 1masa tu, 'perang air' ,game bhenti kejap, plajar berlari-larian, n plajar siram air ke plajar lain(playing pendek kata), sy pun ikut berlari, berlari terus ke bilik..hee..maaf2, ingatkan da abis game time tu..rupanya ada lg kan..

Salah 1 Acara Sukaneka

dengan tu, sy dapat tangkap gambar2 bawah ni..masa ni terfikir, setiap petang ada view macam tu, tapi petang terakhir baru dapat menghayati keindahan alam..hehehe..gambar2 bawah ni xda edit langsung.. =)






oh..malam ni jugak ada BBQ.. tp bukan kami yg wat, kami tolong makan ja..haha..pengurusan PDS yg wat..tenkiu2..bukan utk BBQ ni jak, everything.. =)

Antara Hidangan BBQ

time BBQ ni ada jugak ketua jabatan dari FKAAS datang.. special guest.. terima kasih, sudi datang..ada jugak main kotak beracun.. nasib baik xkena, wahaha.. sebenarnya kena jugak, bukan
kena denda tapi kena pencil box yg dilempar dari 1meja ke meja yg lain.. mata sebelah kanan..masa tu xrasa apa,yg tahu cuma lemparkan balik pencil box tu ke meja lain..wuu~
semua pun nervous kan kena denda.. haha.. antara denda kotak beracun; senyum (nampak gigi) sambil wat gaya rama2 terbang, berlakon salah sorang lecturer pengiring, n pegi tempat salah 1 lecturer (xmau bagitau sapa..hahaha) n cakap ''Sy sayang...(lecturer tu)...''
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
8th day (12-02)

hari terakhir..terakhir, biasa la.. amik gambar,tunggu bas.. n special utk kami, angkat alat2 ke lori..haha.. sebab sesi last kan.. sesi 4 sambung bulan 7/8 nanti, diorang angkat alat dari FKAAS, n sesi last(sesi 6) akan angkat alat dari PDS..

Angkat Alat ke Lori

sy naik bas terakhir, 11.48 pagi, sampai UTHM 3.04ptg macam tu..
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
extended edition (13-02)

1minggu keja, xsangka da abis rupanya survey camp.. sy siap termimpi2 lagi set up total station, baca staff, lain2..sampaikan sy terbangun hari esoknya(di rumah), sebenarnya utk amik kertas utk booking (catat) bacaan total station tuh..haa~
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
# kalau ada mana2 info yg salah/kurang tepat, boleh bagitau sy, mungkin sy boleh betulkan.. tqvm..

secara keseluruhan, banyak benda belajar dari survey camp ni..bukan teori, setting alat, amik reading macam tu jak, tapi time management, keja pasukan, attitude diri.. memang banyak.. mcm PM Nawawi cakap, survey camp ni blajar why n when.. buat leveling, traverse, etc tuh.. lagi, semua lecturer pengiring turun padang, tengok2 student wat keja..jadi kalau ada yg xtau boleh minta tunjuk ajar..

credit to everyone yg terlibat secara langsung atau xlangsung (minta maaf ayat skema, but I really mean it)..
mama n famili, text stiap hari..
Kak Dayat, housemate yg bwa sarapan roti canai di awal pagi otw pegi fkaas..
kwn2, Wawa, Zu, Fifi n each student dalam sesi 3 ni..
Penyelia Survey Camp sesi 2012/2013, Sr. Dr. Mustaffa, really thanks.. pemilihan lokasi PDS, tunjuk ajar, keliling PDS pantau student, kebajikan, toleransi ngan student, everything..  
same goes to lecturer2 lain, PM Nawawi, En As'shar, En Hairi, En Khairy, Cik Dilla.. 
Pengurusan PDS.. muchas gracias..  
...ada yg tinggal? mm, pendek kata, every1.. =)

lastly, MV simple.. haha..
song: Daesung Big Bang (album baru, D'scover), Make The Most Of Youth (originally by Sukima Switch)
lyric translation from http://maomaomeow.blogspot.com/2008/11/verse-1-tsumazuite-korondetara-oite.html
gmbr:

Survey Camp UTHM (Geomatics Laboratory Official )...https://www.facebook.com/surveycamputhm
own...
PDS Apartment & Training Camp...https://www.facebook.com/PDS.Apartmen...

2 comments:

windi February 25, 2013 at 12:34 AM  

ko buat ni jilah? bestlah!

Fazilah February 25, 2013 at 7:51 PM  

tq..haha..ya..awal cuti sy abis sbb pg camp ni la..

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP