Wednesday, December 24, 2014

[FYP] Project Proposal Presentation


“Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh kepada…..”.. dek kerana terlalu nervous dlm pembentangan proposal Final Year Project (FYP)/Projek Sarjana Muda (PSM) hari tu, bleh pla sy mendoakn kesejahteraan panel sy dgn spanjang-panjang ucapan.. praktis cakap Assalamualaikum jak.. ahah..

Dulu.. masa sekolah.. sy ingat sorang rakan sekelas sy cakap ngan cikgu, “Cikgu, macam mana nanti Fazilah di U aa? (mcm mana sy bawa diri, bercakap, membentang)” Cikgu: “kamu sibuk kenapa? Pandai2 la dia bawa diri..” ahahaha.. kpd cikgu n rakan kelas itu, stakat ni sy masih ok.. alhamdulillah.. walaupun pernah sekali hampir pengsan time bentang (tu pun sbb terlalu busy n xsempat makan, which is after dat, xkira sibuk n nervous mana pun sy akan makan walau xselera sebelum event penting)..

22hb Disember 2014, (sila mainkan soft muzik untuk penghayatan 100%)..

Dengan langkah yang goyah, 
Namun penuh azam dan smangat waja, 
Sy telah berjaya mengorak langkah, 
Ke satu lagi fasa, 
Fasa yg sy xmungkin lupa, 
Dan selalu semat dalam jiwa, 
Langkah keluar dari zon selesa.. 

ahahaha.. tapi memang.. pagi hari pembentangan tu.. sy cakap dgn diri sendiri.. “how did I get this far?” uyoh.. macam movie daa~ tp mmg betul la sy fikir n cakap gitu.. for me, yang… always silent?



Straight to the point.. ok.. sy bentang proposal projek tahun akhir.. p.e.m.b.e.n.t.a.n.g.a.n.. 1 benda yg sangat susah org nampak sy buat.. sebelum bentang tu, dengar la jugak, pengalaman senior2, pandangan kawan2 tentang suasana pmbentangan proposal yg sy akan lalui tu.. macam2 cerita dengar.. paling selalu dengar...

“uu, kalo dapat lecturer tu jadi panel, abisla, abis kena hentam..” 

“ lecturer tu suka pertikai keja…”

“untungla~ dapat yg tu~ xbanyak soal~”

Pengalaman sebenar..?

Sy rasa it is not that bad.. bukan.. sy xrasa sy dapat panel dalam kategori yg orang bleh cakap ‘untungla’.. kecuali one of them, n that lecturer didn’t attend as he’s a bit unwell time tu.. I hope he’s ok now.. one of my panels, was my lecturer masa tahun 3 dulu.. d type of lecturer yg xterima assignment student yg hantar lewat (katanya umpama tender box, if da tutup, xbleh suka2 hati buka balik or termiss kapal terbang).. no mercy..

tell u what.. yah.. he’s very strict.. from what I heard/see he didn’t even like it if we’re smiling when we doesn’t know the answer to his question, running out of laptop battery when presenting, cheating even in quiz.. all seems to be negative.. tapi dapat imagine ka apa agaknya hasil ‘ketegasan’ dia tu pada students? A responsible, honest, student..

well.. sy xberkesempatan tengok byk reaksi panel n pembentangan.. for mine tu, I think it goes well.. yah, panel ada tegur some stuff.. tapi I didn’t see it as a hentaman.. it is more like advice for me to be better in my research.. n I’m thankful for them to have been pointing out things yg sy xterfikir or mmg terfikir tapi simpan sorang2 n xbagitau supervisor (sv) sy.. (which is after dis, I’ll tell u everything Dr...~ T-T)..

sy rasa presentors yg sama panel dgn sy pun (oh ya, kami berempat bentang di bilik panel, panel tu ada projector sendiri.. spatutnya masa pembentangan 1jam saja tapi sbb its his room, his time, dia bantai 2jam.. bwahahahaha) agak ok jugak.. unless, u rasa words like...

“awak ni boleh masuk maharaja lawak la”

“umpama awak amik diri sy ni dan bandingkan ciri2 sy dengan ciri2 sorang perempuan”

“awak jangan nak jadi penipu ye, report awak akan jadi rujukan orang lain. sebab kajian awak salah, orang lain fikir… x berkualiti”

“awak ni dah nak menyalahi undang2, mana boleh… hanya…”

“sekarang ni risk management awak zero tau x”

“xde citer pun dalam slide awak (sinis)”

“yang tu (amik ukuran utk sampel) pun xwat lagi?bila nak buat? Tahun depan? Macam tu awak bentang proposal next sem la..”

“oh, ada citer dalam proposal report eh? Kenapa xletak dalam slide, nak bawa balik kampong suruh nenek awak baca?”

“awak jangan terlalu ambitious la, awak ni baru sarjana muda, bukan buat master, phd”

.. adalah hentaman.. yes it was.. oh jap2.. tu antara words yg sy dengar masa pembentangan tu, bukan everything goes to me.. bukan smua…….. yg mana satu kamu agak2 sy dapat? Hahaha..
but still.. even a bit pedas n boleh merobekkan hatiku yg halus (kui3), still I think they got points there.. dipendekkan cerita.. dari pemerhatian sy, u wont really be bashed/dihentam/dipersoal/dipertikai if u are really into your research.. they did so pun so that kita boleh proceed research d track yg betul.. bayangkn they didn’t do so, xkah kita terumbang ambing n lost nanti? atau fikir, "ala.. panel xtegur pun hari tu.. ok je.. xde prob kot.." Pastu tiba2 kena extend sem? Oh.. really scary.. dr pengalaman yg sy yg xseberapa ni, rasanya tips selamat proposal presentation:

1)      Betul2 faham apa objektif kajian
2)      Tahu flow kerja yang akan dijalankan untuk capai objektif kajian
3)      Tahu instrument/alat apa yang kena pakai dalam kajian termasuk calibration alat tu
4)      Foresee risk yang akan dihadapi dalam pengumpulan data n cara mengatasinya
5)   If dapat tajuk dekat sama dengan kawan (sama sv kadang bagi tajuk lebih kurang sama), boleh la berbincang dgn kawan tu.. bukan bincang utk letak point apa dalam proposal report kmu (bcoz u two got almost the same title) tapi bincang utk bagi perbezaan sikit pada title n isi report kamu, terutama bahangian literature review.. slide pembentangan pla, tolong la jangan buat slide yang hampir sama, background n point yg agak sama.. macam mana xkena hentam macam tu..? first impression panel adalah, "awak dua ni main copy2 ek?" paling tragis kalo panel ingat kamu meniru keja kawan saja.. xhasilkan report sendiri.. tolong la jangan.. sy kesian tengok/dengar kes macam tu..

*Penting
Dalam proposal presentation, panel mau tengok/pastikan kita betul2 faham dengan apa yg kita akan jalankan (terutama pengumpulan data n menganalisis data).. tips buat slide (pengalaman sendiri/amatur):

1)     tekankan point2 metodologi/work flow/cara melaksanakan kajian
2)   slide jangan terlalu semak (congested), penuh dengan perkataan.. cari keypoint n ringkaskan ayat (tapi jgn sampai ayat jadi xformal).. bentang nanti, huraikan ayat dalam slide tu dengan sharp n direct to the point, jangan berbunga2 sebab masa sikit saja n takut panel bosan
3)  cuba elak animation (words, slide transition) dalam slide; penat mata panel tengok/tunggu words berterbangan
4)    Jaga kontra warna perkataan dgn background colour.. pastikan betul2 boleh nampak.. kadang2 d skrin laptop macam ok, skali da pancar guna projector, tulisan da xbleh baca.




5)  Slide biar matang.. elakkan kartun2 yg kaitannya sangat la sikit (better letak gambar yg sebenar-benar gambar; gambar yg amik sendiri).. to be/looks like a professional/formal presentation..

*Yg terpenting lagi.. jangan buat panel stress.. jaga mood panel.. value opinion panel.. praktis jangan ‘buat muka’ bila panel cakap sesuatu.. cakap dalam speed n frekuensi yg possible utk human ears’ dengar.. jgn tambah stress pada mata panel dgn slide yg agak sakit mata memandang (personally rasany background bagus gelap skit).. baju untuk present pla mungkin bagus warna yg lembut.. biru muda, merah jambu yg soft, n matching.. mungkin bleh elak yang bling2/rambu ramba/bunga sana sini.. oh…. Psiko.. haha..


[tips2 sini adalah berdasarkan pengalaman sy yg xseberapa ini.. apa yg sy observe n baca sikit.. utk U sy rasanya mmg macam ni.. profesionalisme… engineering.. ]..

ok la.. pemikir sejati mo rehat ni.. hahaha.. till we meet again.. daaa~

Read more...

Sunday, October 26, 2014

KLIA2...


1st.. alhamdulillah.. dgn izinNya, dapat jugak sy lalui hari penuh cabaran smalam..

check harga tiket AA, KK-JHB dekat cecah rm200 hari tu.. tu xmasuk teksi/pengangkutan dr Airport Senai ke Parit Raja lg.. huu.. which will cost about rm70-rm120.. jadi, dgn nekadnya, sy pun beli tiket AA KK-KUL (KLIA2) hari tu..only cost rm109 (tiket), rm50 (Airport Coach dr KLIA2-Batu Pahat) & rm2.50 (bas Causeway Link dr Terminal Bas Batu Pahat - Parit Raja).. apakah? skema+detail.. mcm wat assignment Economy Eng. pla..

napa susah2? bknnya jauh beza pun blanja yg sy kena keluarkan.. sbb percaya, stiap kesusahan ada kemudahan, stiap yg buruk ada baik.. life is about journey.. 'kawan' sy cakap, "u just have to face it and facing the challenges is how u learn how to do it"..


if sy xtry, sy xkan tau.. xda pengalaman baru.. sy da pernah pegi KKIA, KKIA Terminal 2, Senai Airport, KLIA, LCCT n latest ialah KLIA2, spanjang dkt 4tahun study sini.. hee..

so how was KLIA2?

bravo~ hehe.. amazed dgn KLIA2.. sgt luas n penat kaki bjalan.. sy xlama sgt di situ.. tapi da pusing2 la.. sy share yg basic ja aa.. asal xsesat saja.. haha.. maaf2~

domestic flight landing (arrival) di level 2.. utk departure di level 3..
yg bestnya jugak, ada aerobridge.. hehe.. xpyh turun tangga kapal gitu.. ala2 naik MAS da.. means kena keluar ikut pintu depan saja la.. pastu, u have to walk a very long distance utk ke main gateway.. sgt2 jauh.. haha.. tapi ada banyak kedai la sepanjang tu.. bleh stop2 dulu.. surau pun ada.. yg baiknya, signboard betul2 membantu..

utk yg ada org jemput, kereta bleh bhenti di depan gateway, level 2.. sama aras dengan tempat arrival tadi.. xperlu naik turun lif/escalator.. utk ERL maaf ya.. sy bagi link sini, bleh check situ.. xberani cakap, sy xnaik yg tu..

utk yg naik bas, kereta sewa, teksi, boleh ke level 1.. transportation hub.. sy naik lif saja.. n lif tu pun canggih jugak oo..luas n byk butang.. sy xtau itu means apa, tp dalam lif di level 2 tu, akan cakap kta di P4.. n tekan P1 akan bawa kta ke transportation hub.. level 1 pun ada surau jugak.. n lagi banyak kerusi dari level 2.. kedai 24 hours pun ada buka.... biar gambar berbicara la aa..

Tempat beli tiket bas, teksi..
Kedai 24 hour di Level 1.. sorry aa.. time ni duduk, malas mo berdiri.. jadi snap jak dengan tiang tu..
Tempat bas.. tiket bleh beli di kaunter dulu.. atau online..
Lif
P1 - tempat naik bas/teksi/kereta sewa

Closer view lift button
Haha..

utk bas sy spatutnya B04 - KLIA2 - Terminal Batu Pahat. but bas ni bhenti depan sikit.. jd if naik bas sini, kenal pasti rupa bas ya.. ada Airport Coach, Airport Liner, Sky Bus, n macam2 lagi.. n bas akan gerak on time.. if  zoom in.. yg blakang tu sbenarnya da paparkan, "Please Leave Now".. haha.. ada kamera atas papan tu.. xtau la if ada org perhatikan atau macam mana.. sebab dr dalam pun sebenarnya ada papan jugak paparkan bas yg da sampai n akan bertolak.. huu.. maaf lagi.. xsempat amik gambar.. time tu nervous, takut tinggal bas.. 1st time kan..

.. dan akan indicate jugak berapa min lagi bas akan jalan.. canggih tul la.. serius yg tu best..

sebenarnya banyak lagi benda best di KLIA2 ni.. tp xingat pla snap.. cthnya ada touch screen LCD utk tgok layout plan, ATM (mcm la tmpt len xda kan), n makan minum pun xsusah cari, ada yg 24 hour jugak.. haha.. security pun ramai.. tp napa macam warga asing aa..? dengar pun macam baru belajar cakap BM.. sy test la cakap BM, "terima kasih", lambat skit baru dia jawab, "sama2.."

oh2.. share 1 more thing.. hardships, pengalaman tu really help mematangkan kita kan.. umpama group Winner YG yg semakin matang n bersahaja dalam stage performance berbanding former Team B member yg masih belum debut lagi.. sbb Winner tu da buat banyak psembahan kan..meet real people, real condition.. atmosphere.. banding dgn former team B yg selalu di studio, agak kekok (even drg senyum tp it looks like they are smiling to a mirror, not audience..) tp 1 day drg pun akan debut mcm Winner.. n kumpul experience mcm Winner jugak.. to be good, it takes time la.. hee.. jap.. yg xtau sorry2 ya~ abaikan.. hehe..

n bawah ni sy share 1 video (lagu+lirik), Color Ring by Winner YG.. lama da buat, utk sendiri2 saja sbenarnya.. tapi utk bagi warna blog ni sy post la jugak..
hee..
video

atas tu lagu sedih skit.. bawah ni will lighten your mood.. hehehe.. 


ok.. tu saja.. ada masa sy tulis lagi.. hee~


Read more...

Tuesday, September 16, 2014

a good thing...

 hah~ I knew it..

da masuk sem mesti busy punya.. (konon)

update blog pun sekejap2..

jadi, sebelum bertambah sibuk, let me share 1 benda menarik ya..

hari tu sy n kawan pegi fakulti..

ternampak 1 benda best depan bilik 1 pensyarah ni..


usaha murni seorang lecturer utk bantu student..

mungkin nampak simple, but seriously.. best..

lagi.. mungkin plastic cover n ring tu bekas report student2 terdahulu punya..

but then.. did this lecturer buka sendiri semua tu? daebak!


cuba, try, test buka plastic cover n ring untuk 1 report.. amik masa jugak oo.. hee..

May Allah s.w.t bless u sir...

Read more...

Sunday, August 31, 2014

mature...?

huh.. baru scroll down older post..

tahun ni, I'm turning 22.. double two.. haha..
oh.. tiba2 terasa tua pla..

kenapa tajuk blogpost kali ni, 'mature'?
macam sy cakap (tulis) tadi, baru scroll down post..
ish3.. ayat zaman muda mudi sungguh dahsyat (macam la sekarang ni xdahsyat kunun)..

apa pun, biarla post2 lama tu situ..
I see smua tu antara perjalanan hidup sy, making me who I am today..
One Direction cakap, ''story of my life''.. xminat betul, tahu title lagu & lirik sikit2 ja..

huuu~ minggu depan da start sem baru.. final year..
waaa~ wish I can do much better la than previous sems..

last sem was good.. but wanna be better..
masih banyak kena wat refleksi diri, perbaiki kelemahan diri..
terutama.. komunikasi....?

T-T.. presentation @ SESB yang sy cerita tempoh hari..
got no time to tell now..haha..
but really la.. was a great n amazing experience for me..
every1 was really helpful..

#many things happen, sekarang kena take a deep breath dulu, rileks n lepaskn nafas.. hee..

Read more...

Thursday, August 28, 2014

(Latihan Industri) Tamat~

ahahaha.. bukan.. bukan hari ni habis LI.. it's tomorrow..
now, I'm finalizing my presentation tools.. which is 1 of my fav. thing to do..
but still..don't really like presentation.. T-T
the question/title for this presentation (jap, tukar mode BM..)..
ialah..
ttg apa yg sy blajar sepanjang LI ni..
a bit hard jugak..
personally..
sebab more than technical learning, sy lebih banyak belajar kemahiran insaniah rasanya..
their working enviro, attitude towards works, team work etc..
haha.. so how am I going to present it (technically)?

td ada 1 staf tanya.. if I regret being here..
tidak.. I don't.. becoz sy 80% resemble to David Archuleta (hik3),
mampu tengok everything in a +ve way,
so again.. there's nothing to be regret of..
opso yo~

now what am I doing here, instead of finishing my presentation tools.. bcoz I can talk (type) casually in here..
hahaha (eventhough its LOL, I shall keep a serious face in here), or they'll know I'm doing something else..

#gotta finish my works..so long, jaa mata ne!~..



Read more...

Tuesday, August 26, 2014

Ini Serius ~~

orait2.. Projek Sarjana Muda (PSM) 1.. while writing this, tinggal 2min lagi sistem daftar PSM 1 buka..

pilih supervisor (dari 5 jabatan berbeza)..

why sy rasa benda ni penting?

sbb PSM la yg akan mewarnai sem 1 final year sy..

& sv yg sy pilih akan pengaruhi masa depan sy..

mungkin.. haha..

----------------------------------------------------------
tepat 3.04 petang..

dapat whatsapp dari akak rumah;  dia da tolong daftar PSM 1 sy..

waaa~ alhamdulillah.. terharu.. really tenkiu2..

sy xtahu.. me n some of my friends try buka web, mesti xdapat isi punya..

adakah sebab lokasi? uuu~ akak tu rileks ja isi, kami siap 'button' register kejap ada kejap xda..

Prof. Madya Dr. Lokman Hakim bin Ismail, dari Jabatan Architecture and Design Engineering FKAAS..

lecturer yg tegas & sy rasa mampu utk tolak sy ke depan..

hahaha..

am I being cruel to my future self?

apa pun, sy tahu, sy xboleh duduk dalam my own comfort zone saja.. sy tahu tu..hahaha..

Read more...

Monday, August 25, 2014

(Latihan Industri) 1 week to go..

alhamdulillah...

ehehehe~

yahoo~

hep2 hore~!


Read more...

Friday, August 22, 2014

...


2 days suda berlalu.. tapi masih terasa hilang.. skali lagi, sy bukan rapat ngan arwah tu..tapi, thinking of losing suda cukup untuk buat nafas sy tersekat dekat leher..lagi2, bila buka FB, 'home' penuh ngan luahan kesedihan kawan2..

betul la..orang slalu cakap.. bila orang tu da xda.. baru la . . ....

Read more...

Wednesday, August 20, 2014

Hujan di Parit Raja

sy slalu dengar tentang death..

mcm mana if some1 u know, u see that person everyday (kalau x pun, slalu)..

passed away suddenly..

sy fikir, mcm mana kwn2...

kluarga..?

sy slalu fikir.. death tu bleh sampai bila2 masa bah..

hari tu kita nampak org tu jalan2..

gurau senda..

wat smiley2 di whatsapp..

hari ni da xda..

pagi td sempat solat subuh, rupanya masa zohor da xda..

asar hari yg sama suda kebumi pun..

today, pagi2 dpt berita sedih..

1 of my course mates has passed away.. bcoz of road accident.. on his way ke tempat LI..

sy.. jarang cakap ngan org.. tapi ya.. sy pernah cakap ngan dia..

several times..

study week sem lepas,

kami xsempat daftar subjek melalui online, terjumpa di fakulti n isi borang (manual) sama2..

rasanya last time dekat traffc light.. arwah pegang/tarik keychain di beg sy, bertegur time atas motor..

sejujurnya.. sy sedih.. klas da hilang 1 org yg reliable, ceria, slalu senyum..

jujur.. 1 minggu lagi patutnya da tamat LI ni..2 minggu lagi naik sem baru.. final year as Civil Eng. student.....

#Hujan di Parit Raja - sy xtahu cari tajuk lain.. Parit Raja tempat arwah grow up, dari skolah --> universiti & kwn cakap td Parit Raja hujan...

Read more...

Tuesday, July 29, 2014

(Latihan Industri) - How's life?

Now..da minggu ke-6 Latihan Industri (LI)..but minggu ni minggu cuti sbb Raya..total week supposed to be 10 weeks..huu~ Tahun 4.. Civil Eng. Student…Final Year student..Projek Sarjana Muda..1 tahun lagi…..macam mana agaknya? Oh, btw, lepas habis LI ni sy kena masuk U balik (teruskn 1 tahun lg, sekarang baru habis tahun 3)..

Balik kampung, soalan lazim yg kena tanya sama sy…Bila habis belajar?Berapa tahun lagi?Bila lagi balik KK/KB?Bila habis cuti?Berapa bulan cuti?Ok jugak sana?Siapa kawan balik dari Senai?Jauh ka airport Senai pegi U?Soalan2 ni la yg sy akan tempuhi dalam 1 tahun lagi..haha..then I will graduate n become a Civil Engineer?~ itu sy xpasti lg..haih..

Sy sejujurnya, xtau how my life will gonna be like a year from now.. maybe bcoz slama sy hidup (apakah), dr kecik sampai sekarang aim masuk U/degree…amik master tu bonus n sebagai anak sulung sy rasa sy kena kerja dulu?


LI ni banyak wat sy berfikir rasanya..think of life..my life, I wanna do something dat makes me n people happy..life is short..dan bukan plan sy utk sia2kan my life..hee..jadi apakah itu? Dat.. Nanti sy fikir.. =)

Waktu Rehat.. Dalam office.. Lampu off.. Dengar lagu jap.. My fav dongsaeng, Akdong Musician - Eyes, Nose, Lips.


Read more...

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP