Monday, September 10, 2012

tomorrow another sem will start.. huh.. life must go on.. hopefully, the new sem will be better than previous.. haha.. oklah.. untuk sapa-sapa yang tersesat ke blog sy ni, kali ni mau cerita pasal Family Outing.. family variety show Korea, 2008-2010.. ya, agak lama da.. sy baru jugak tengok2 entertainment dari Korea ni.. time di matrik dulu.. tapi masih x minat sangat la..

1 kumpulan, dibentuk dari penyanyi, pelakon, idol group, dengan sorang MC.. diorang ni pegi kampung2 di sana, jaga rumah 1 keluarga terpilih (biasanya warga emas), supaya warga emas tu boleh pegi bercuti.. 



Lee Chun Hee
Pelakon, model.. paling selalu jatuh.. gelaran Chunderella, daripada Cinderella.. sebabnya selalu digunakan oleh Kim Soo Ro, wat itu, wat ini.. dia ni junior Kim Soo Ro masa sekolah dulu & bidang lakonan.. paling x boleh lupa masa dia cuci sayur dengan sabun.. adoyai~ tapi dalam famili, IQ dia yang paling tinggi.
 



Tapi diorang bukan jak jaga rumah, ada jugak task2 yang ditinggalkan oleh tuan rumah tu.. selain tu, diorang ni jugak main beberapa games, morning & night chores, bersaing sesama sendiri untuk dapat posisi tempat tidur.. suka tengok diorang masak makan malam & sarapan.. nampak macam sedap jak.. rajin sikit turun hostel pegi kafe dari tingkat paling atas tu.. sikit la, sikit jak.. hak3~ oh ya, guest2 yang datang pun orang2 famous.. hee..


Kang Dae Sung
Dari Big Bang.. paling muda dalam famili.. serasi sangat  dengan Jae Suk..& mungkin paling penakut.. xpasti mana satu lebih tinggi, dia atau Elder Jong Shin..
 




Mula2, episod 1, smua macam segan2 kunun.. walaupun beberapa tu memang da kenal sebelum program tu.. tapi makin banyak episod berlalu, nampak diorang makin rapat, macam famili betul.. 

 Selain 2 di atas, family member yang lain;



Yoo Jae Suk
 Best Korean MC.. Banyak menang anugerah industri hiburan Korea.. Best Award dalam SBS Entertainment Award, biasanya dia yang menang, kan2? 
 


Lee Hyo Ri
Penyanyi.. kadang2 nampak macam kasar.. semua ahli lelaki takut dengan dia ni.. dari paling tua, sampai yang paling muda.. tapi in certain situation, boleh nampak yang dia ambil berat pasal setiap ahli famili.. hee.. 
 


Yoon Jong Shin
Paling tua dalam Family Outing.. dalam game rasanya dia ni x pernah dipilih sebagai 1 pasukan sebab paling lemah.. sorang komposer, penyanyi senior.. tapi dia ni memang lucu..haha..




Kim Soo Ro
Pelakon.. biasanya berlakon filem.. ada 2 drama, n kedua-duanya memang best.. haha.. baru2 ni berlakon dalam A Gentleman’s Dignity.. beza umur 1tahun jak dengan Elder Jong Shin, tapi kuat sangat dibandingkan dengan dia.. selalu menang game, n digelar, Game Devil..


Kim Jong Kook
Penyanyi.. dia lambat sikit masuk Family Outing ni.. mula2 malu2 kunun.. lama2, dengan Elder Jong Shin tu pun dia kenakan.. walaupun nampak gagah tapi selalu kalah dalam game..

Park Ye Jin
pelakon.. sorang yang sweet & pandai masak, walaupun first time wat sesuatu masakan tu..
keja potong2 ikan, ayam gitu, selalunya dia yang wat..



Park Si Yeon
Pelakon.. Dia lambat sikit masuk famili.. episod 54.. x banyak bersuara &
menjelang penghujung siri ni, dia x dapat hadir sebab masalah kesihatan.



Park Hae Jin
Pelakon.. dia sama2 ngan Si Yeon masuk famili, menggantikan Chun Hee & Ye Jin.. dia ni pun x banyak cakap..
 


Special thanks to Family Outing members who brought laugh during my hard time.. =) so.. till we meet again, lost viewers~ v(^.^)v












Read more...

Tuesday, August 28, 2012

Master of Study...


video
hee.. kualiti video saya rendahkan sikit (atau banyak). supaya dapat upload dalam blog ni.. Lama da x post. Best cuti panjang.. kui3.. but now, T-T.. 2 weeks lagi.. abis da.. lebih tepat, 12 hari lagi.. hadoi.. malasnya mau balik u.. wakaka.. hujung minggu ni, untuk yang baru mau masuk u, akan bye2 suda pegi u masing2.. good luck untuk diorang.. 1 tahun di u.. rasanya x jugak banyak beza dari matrik.. di u macam best sikit la.. tapi di matrik best banyak.. huhu..

Behind the scene ep 1
haih.. what else.. banyak sebenarnya mau tulis.. tapi.. da 'ter'post video atas tu.. cerita sikit la yang berkenaan. (oh ya! memang dari awal mau cerita pasal video tu.. tapi sempat terlupa, gelak2 sikit, dengan tenet yang agak2 macam kura-kura)..
Bila-bila masa leh kena pukul
Sebelum lupa, video atas tu saya yang wat.. hik2.. wat dari drama Master/God of Study.. kawan yang suruh tengok drama tu.. best jugak.. inspiring.. hehe.. sesuai sangat2 untuk pelajar.. cerita pasal seorang peguam didik 5 pelajar dari sekolah yang hampir-hampir ditutup, untuk masuk salah satu universiti terbaik Korea kunun. banyak babak suka duka.. drama 2010.. dari manga Jepun.. ada jugak drama versi Jepun, Dragon Zakura..






Antara watak dalam drama ni..
  • Kim Soo Ro sebagai Kang Suk Ho
  • Bae Doo Na sebagai Han Soo Jung
  • Oh Yoon Ah sebagai Jang Ma Ri
  • Yoo Seung Ho sebagai Hwang Baek Hyun
  • Ji Yeon sebagai Na Hyun Jung
  • Go Ah Sung sebagai Gil Pul Ip
  • Lee Hyun Woo sebagai Hong Chan Doo
  • Lee Chan Ho sebagai Oh Bong Goo 
drama ni banyak crying scene.. hampir semua watak ada dilema masing-masing.. that's life.. huhu.. penat pula tunggu video uploaded.. hee.. nanti bila rajin, saya post lagi ok.. hak3~ =D

Read more...

Monday, June 4, 2012

study week..

~quick update~
uih..lama xtulis.. very busy gitu..wakaka..

pa pun, hari ni 1st day klas adik di KML..n hari ni jugak 1st day orentasi adik2 diploma d sini.. "Perhatian kpd plajar diploma sesi 2012/2013, sila berkumpul di kafetaria Tun Fatimah skrg jugak".. "skrg jugak " tu yg plg penting.. hehe.. gud luck utk drg.. ehehe..


huu~ xrasa sem 2 ni.. cepatnya masa berlari..hik2.. skrg da study week..mgu depan da exam..then cutiiii~
tp skrg kena study dulu.. =)

Read more...

Saturday, March 31, 2012

origami..

orait2.. semalam, 30/3, sy ada 1 presentation berkumpulan.. present macam mana conduct meeting.. utk subjek effective communication.. tapi bukan pasal meeting tu yang mau crita sini.. ni pasal point yang sy cadang/sokong dalam meeting tu(kononnya, padahal da wat skrip siap2), origami..

hehe.. origami.. "ori" dalam Jepun maksudnya lipat.. "kami" (kami sebut sebagai "gami" sebab Rendaku) maksudnya kertas.. origami ni xda guna gam, gunting mcm tu.. just paper folding.. kalo yg guna gam tu Kirigami............. kalo onigiri mcm mana pla? hak3~tapi kan.. dari mana sebenarnya origami?kalo ada yg ckp, "kui3..budak ni..dari Jepun la..da words pun Jepun..", well, cuba fikir..tsunami tu pkataan Jepun jugak kan, so betul ka tsunami dari sana??.. x kan3..negara len pun ada tsunami..tp mgkin Jepun yg kerap, n words "tsunami" tu diguna pakai sluruh dunia.. right?

jadi.. yah.. berdasarkan bacaan bberapa hari, sy dpt simpulkan origami atau seni memanipulasikan kertas ni, asal dari China..tp mungkin mula popular time sampai di Jepun.. hik3..

rasanya ramai jugak kan yg suka wat origami ni?..ok, kelebihan origami..

-both hands work, jadi dapat mengaktifkan otak kiri n kanan..
-melatih sikap sabar, visual memory,kreativiti..
-dapat kurangkn stress..
-xperlu byk bahan.. kertas jak..
-selamat n sapa2 pun bleh wat..

n many more.. haha~

sapa yg terbaca ni, n mau buat bleh la tengok sini..tp ni yg simple jak la..yg 3D segala macam tu n utk tau lebih banyak pasal origami, leh tengok sini.. hehe..

orait2.. da keja len lagi ni.. daa~

# imej origami atas tu, bkn wat sendiri, amik dr google..huhu..









Read more...

Sunday, March 25, 2012

next plan is...

haha..tadi baru baca post2 yg lepas..eh, berani jugak pla sy kadang2 kan..tepon teksi, pulang sendiri, nek feri.. kui3.. dr Labuan ke KK..utk org yg slalu duduk rumah jak(sy la), awesome pla rasa bila bjaya wat benda2 gitu..well, u know, 2 weeks lg, akan ulang benda yg sama..something, somewhere~ tp kali ni ada kwn rasanya, coz jauh jugak tempat tu.. n it will be a new experience for me..doi~ speaking gitu.. hahaha..so, wait n see.. =)

Read more...

Saturday, March 17, 2012

ASUS K432

helo2.. hehe.. 14/03, rabu lepas, ada PC Fare n jualan buku2 di UTHM ni.. kebetulan pla, sy memang cari laptop/notebook, bcoz netbook kiut pinky dell sy ni xdpt masukkan 1 program tu.. AutoCAD 2010..AutoCAD ni program yg kmi (plajar Civil Eng.) guna dalam subjek Lukisan Kejuruteraan..sebenarnya bleh jugak guna komputer makmal ja utk wat keja ni..tp, keja makin lama akan makin susah, sbb lukisan akan makin complicated kan2..jadi, mgkin banyak keja yg kena wat di luar waktu kelas..jadi, lepas bincang dgn famili, akhirnya, dgn berat hati, sy beli la jugak Asus K432 nih..
bateri.. mula2, on laptop, xdpt.. takut da.. haha.. ingatkan rosak ka apa..rupanya bater ni blum pasang pun..kui3..gementar sgt2 kan, dulu beli dell tu ngan famili..yg ni dgn umi..friend dr N9..hehe..lama jugak la kami pusing2 dewan tu..umi beli scanner, me yg ni..
harga RM1199.. bleh la jugak..mgkin kalo di Sabah ada mahal skit..ada jugak laptop Acer harga sama, ciri2 dalam pun dekat sama.. tapi, mcm tertarik pla dgn Asus ni..why2? Asus ni ada Ice Cool function..kalo buka lama pun xkan/lambat panas.. stakat ni blum lg buka lama.. sy lebih suka guna yg kecik ni..hehe..lagipun, Asus memang kualiti terjamin, da wat macam2 test ; Twist , shock, Vibration, Hinge, Drop, Pressure..test extreme conditions ; outer space, air, road, north and south poles, highest world peak(Mt. Everest)..
tp xtau pla kalo smua notebook Asus sama (ada kelebihan) tu atau x..yg pasti, jenama dia memang gah jugak la kiranya..kan3..pastu ada baca jugak, Asus selain dlm tempat 3 pengeluar notebook terbesar, malfunction rate Asus ni adalah yg terendah di kalangan jenama len..pastu, warranty pun 2 years world wide u know~ hehehe..
beli di sini jugak sbb pjual tu setuju masukkan AutoCAD 2010 ni for free..hehe..xpyh beli di kedai lg..

yg kecik n yg besar.. yg kecik tu 10.1" dell, other one asus 14"..hee~

orait la..tu jak utk kali ni..da cerita baru, nanti post lg.. =)



Read more...

Wednesday, March 7, 2012

9 yg IsTimEwA~

haha.. (awal2 da gelak).. title tu pinjam ayat ayahanda.. sapa ayahanda tu? =)
bhenti tepi jalan.. 1st take..












bhenti tepi jalan.. amik gambar.. 2nd take..

bberapa hari lepas, sy ada wat entri, pegi somewhere in Negeri Sembilan, kan3? ni mau cerita la ni.. hik2.. Jumaat lepas, sy + kwn 8 org = 9 pegi melawat FELDA Palong 9, di Negeri Sembilan.. =D bukan utk jalan2 yek, ni utk siapkan tugasan subjek Hubungan Etnik.. salah 1 subjek yg kami amik sem 2 ni..
















sawah padi terbentang luas.. teringat plak di kwsn Tenghilan, Taun Gusi, Kota Belud.. huh~







pilih tajuk ni, coz ada ahli kump. yg dari Palong 9, senang skit kan2.. skop kajian kami ttg perubahan Palong 9 tu, dari setiap sudut.. believe it or not, sebenarnya baru minggu lalu pun wat keputusan pilih kajian tu.. & now, tinggal extract maklumat, taip jak lagi.. heheh.. good sem starting kan..







kami sewa 2 keta, kenari n kancil.. lama jugak la dari Parit Raja,Batu Pahat ni, pegi sana.. bertolak pkul 12.35petang(lepas klas pkul 11pagi).. sampai rumah umi(kwn yg asal dari Palong 9 tu) pkul 6 lebih mcm tu jugak la.. ada jugak bhenti2 kejap kan.. oh2.. btw, tq byk2 utk famili umi, bg kami tidur bmalam sana.. =)







petang tu, kami ronda2 ja dulu, tengok sekitar kg..






















(sempat lagi pegi kolam ikan.. besar ow ikan keli tu)
















n 'tersesat' (sesat la sangat) ke somewhere near Bahau.. xla dekat tul.. time simpang di traffic light, Bahau di kiri n kmi belok kanan.. then beli2 di pasar malam (keropok lekor is a must for me, =p).





-------------------------------------------------------------------------------------------------eh, wait2.. napa cerita macam jalan2 jak nih?~





-------------------------------------------------------------------------------------------------..malam tu, balik trus tdo.. pagi esoknya, kami pun mulakan lawatan ke beberapa tempat di kwsn FELDA tu..








sy pakai baju ni..







hahah.. xdala.

saja tunjuk gambar ni..
baru2 ni terjumpa kawan 1 RELASis (RELA Siswa Siswi)..


rindu pla kawad..











..ladang nenas bapa umi..
















.....tapak semaian getah FELDA Palong 9.....

























kawinkn pokok getah..



-------------------------------------------------------------------------------------------------pastu.. temu ramah ketua kg.. yg juga Ketua Peneroka FELDA Negeri Sembilan, Encik Othman Parman.. beliau bahasakan diri sebagai ayahanda.. memang sgt ramah.. byk jugak nasihat ayahanda pd kami.. =) (ada jugak gmbr, tp msh tmpt ahli len..)





kesimpulan.. best la jugak tugasan n kawasan kajian nih.. antara yg sy tengok di Palong 9 tu, rumah rata2 rumah batu.. susah nampak rumah papan(atau mmg xda?)..







LASTLY~







terima kasih utk mama jugak, sms sy hampir setiap masa spnjg sy wat tugasan ni..heheh..n terima kasih lagi utk famili umi, ketua kg Palong 9, penduduk kg n ahli2 kump yg len.. penat mmg penat.. tapi, best dapat jalan2, dalam masa yg sama wat tugasan ni.. TQ all.. v(^.^)v












#yeah~ 1 assignment is going to finish any soon.. bleh la rehat2.... err.. dengan lebih tepat, lapang skit fikiran utk terima n wat tugasan2 yg len.. huhu~

Read more...

Tuesday, March 6, 2012

Read more...

Thursday, March 1, 2012

Baucer Buku 1 Malaysia..

Baucer buku sy da abis~ baru jak tadi.. okla.. lagipun tarikh akhir 31 Mac..skrg da 1 Mac..




(sempat amik gambar baucer yg last.. bye2, gonna miss u~)





mula2 dapat beli buku, alat tulis, di kedai tertentu ja guna baucer ni.. lepas balik cuti sem hari tu, koperasi dekat kolej kediaman da bleh terima plak baucer tu.. pa lagi, beli keropok, n makanan harian trus..



haha.. ni yg baru beli tadi..





# besok~ sy n 8 org lagi akan ke~ Palong 9, (FELDA), Negeri Sembilan.. untuk apa? adalaa~ hehe.. =)

Read more...

Saturday, February 25, 2012

Sem 2..

fuuuu~~ (tiup debu dkt blog) ok.. 1 minggu.. da berlalu.. T-T.. cuti sebulan, hujung sem 1 da abis.. 20 Feb yg lepas, bmula lagi langkah sy di UTHM, plajar ex-sains hayat yg amik engineering.. haha.. setakat ni, ok la.. jadual waktu sem ni, hari Isnin jak yg sangat2 padat.. mula klas pukul 8-10 pagi, sambung 10-1petang, lagi 2-5 petang, xcukup ngan tu, tambah lagi 5-7 petang.. haha~



oh ya.. sem 2 ni da tukar bilik la pla.. dulu bilik tingkat 1, sekarang~ tingkat 3 oh~! wa3.. dpt tingkat paling atas la plak..








ni kunci bilik baru..

nampak hujung kunci yg sy bulatkan merah tu.. dalam berapa hari jak, 2 kali da hujung yg tajam tu lukakan jari sy.. uu~

pastu kan~ nampak buku Detective Conan di bawah kunci tu, tu baru beli rabu lepas.. =p



-------------------------------------------------------------------------------------------------
okla.. xtau mau tulis pa lagi.. haha.. tinggalkan blog ni dgn 1 lagi inspiring song.. first video dlm blog ni.. saja mau try.. sy buat video ni Julai 2011 hari tu.. sy suka watak Kakashi dalam manga Naruto.. at the same time (wah, tetiba speaking), sy suka jugak 1 lagu ni..




Complain - David Archuleta




How many times have you said
If I just had one more
Dollar in my pocket
Know that I've felt the same



How many times have you dreamed
That you could pack up and leave
Just run away from your troubles
Baby, I can't complain

c/o
'cause I don't always get everything I want
It doesn't turn out just the way
I thought it all should be
Baby I can't complain
No more wasting my time looking in the mirror
Wishing my life was a little bit clearer
No way
Baby I can't complain
No way, no way, no way
Baby, I can't complain

Have you ever believed
That it's just not your day
Like the world is against you
Know we've all felt that way

So far away from my home
And everything that I love
But as long as I'm breathing
Baby I can't complain

c/o

Anytime, any minute now,
We could fall, it could all *crash down,
But I'm not gonna ever live that way,
No way

c/o

*crash.. ikut lirik di tenet.. dalam video tertulis 'crush'.. huhu~

pengertian lagu ni, dr pandangan sy..
ada kala, kita jumpa 1 keadaan yg buat kita rasa mau lari jak dari situasi tu..
tapi tu la.. pa yg kita mau, xsemestinya kita dapat..
you know, smua org ada kesulitan dlm hidup..
be positive.. =)
------------------------------------------------------------------------------------------------- jadi cuba try test wat video~ Kakashi + Complain (David Archuleta) ===

(kualiti video xbagus sangat.. drpd 7++ MB convert pg 2.74MB..haha..)






video



p/s: lukisan, video klip dalam ni, sumanya amik dari tenet.. =D

Read more...

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP